Please use this identifier to cite or link to this item: http://edubase.sbu.unicamp.br:8080/jspui/handle/EDBASE/2949
metadata.dc.type: Artigo
metadata.dc.creator: BOGADO, Adriana Marcela
FREITAS, Denise de
metadata.dc.creator.orcid: http://orcid.org/0000-0002-7322-1934
http://orcid.org/0000-0003-1575-3243
Title: A reconstrução de memórias da alimentação na formação inicial de professores de ciências: um reencontro com saberes, sabores, aromas e afetos
metadata.dc.terms.title: ETD - Educação Temática Digital
metadata.dc.terms.source: Campinas, SP
18
3
jul./set.
metadata.dc.format.medium: 670-689
Issue Date: 2016
ISSN: 1676-2592
metadata.dc.language: pt
Abstract: In this paper we discuss various aspects related to food from the analysis of narratives produced by students of the course of Biological Sciences Degree, as part of an educational intervention that involved working with memory.This intervention had as main objective to provide an approach to socio-cultural attributes of power, both in their collective subjective aspects as individual. The narratives were submitted to thematic analysis of articulated speech reference on memory and feeding practices. Thus, it was possible to identify some relevant aspects that characterize the eating habits recollected:childhood as a defining moment in the acquisition of eating habits, resignified the light of the present moment; the edibility recognized as a value; different ways of expressing the subjectivity in relation to food; the role of grandparents in taste and affective memory, and finally the introduction of changes in eating habits.

En este texto discutimos diversos aspectos relacionados con la alimentación a partir del análisis de narrativas producidas por estudiantes del curso Licenciatura en Ciencias Biológicas, en el marco de una intervención didáctica que implicó el trabajo con la memoria. Esa intervención tenía como objetivo principal proporcionar una aproximación a los atributos socioculturales de la alimentación, tanto en sus aspectos subjetivos colectivos como individuales. Las narrativas fueron sometidas al análisis temático de contenido articulado a referencial acerca de memoria y prácticas alimenticias. De esa manera, fue posible identificar algunos aspectos relevantes que caracterizan las prácticas alimenticias recordadas: la infancia como un momento excepcional en la adquisición de hábitos alimenticios, resignificada a la luz del momento presente; la comensalía reconocida como valor; diferentes formas de expresar la subjetividad en relación a los alimentos; el protagonismo de las abuelas en la memoria gustativa y afectiva, y, finalmente, al introducción de cambios en los hábitos alimenticios.

Neste texto discutimos diversos aspectos vinculados à alimentação a partir da análise de narrativas produzidas por estudantes do curso de Licenciatura em Ciências Biológicas, no marco de uma intervenção didática que envolveu o trabalho com a memória. Essa intervenção tinha como principal objetivo propiciar uma aproximação aos atributos socioculturais da alimentação, tanto em seus aspectos subjetivos coletivos como individuais. As narrativas foram submetidas à análise temática do conteúdo articulada a referencial sobre memória e práticas alimentares. Assim, foi possível identificar alguns aspectos relevantes que caracterizam as práticas alimentares rememoradas: a infância como momento marcante na aquisição de hábitos alimentares, resignificada à luz do momento atual; a comensalidade reconhecida como valor; diferentes formas de expressar a subjetividade em relação aos alimentos; o protagonismo das avós na memória gustativa e afetiva, e, finalmente, a introdução de mudanças nos hábitos alimentares.
Keywords: Feeding
Memoirs
Narratives
Teacher training
Alimentación
Memorias
Narrativas
Formación de profesores
Alimentação
Memórias
Narrativas
Formação de professores
Citation: BOGADO, Adriana Marcela; FREITAS, Denise de. A reconstrução de memórias da alimentação na formação inicial de professores de ciências: um reencontro com saberes, sabores, aromas e afetos. ETD - Educação Temática Digital , Campinas, SP, v.18, n. 3, p. 670-689, jul./set. 2016. https://doi.org/10.20396/etd.v18i3.8645410. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/etd/article/view/8645410. Acesso: 2021-07-26
metadata.dc.identifier.doi: https://doi.org/10.20396/etd.v18i3.8645410
metadata.dc.identifier.url: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/etd/article/view/8645410
metadata.dc.subject.classification: Nível técnico
Appears in Collections:ETD – Educação Temática Digital

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.